Ce inseamna stare de urgenta?

stare de urgenta

Romania va intra in stare de urgenta din 16 martie 2020, a anuntat presedintele Romaniei Klaus Iohannis. Aveti 2 zile sa va obisnuiti cu ideea si in articol o sa va explic ce presupune starea de urgenta. Nu e cazul sa va alarmati, dar dupa tot ce s-a intamplat in Italia si Spania in ultimele saptamani cu lupta impotriva coronavirusului, cred ca este o decizie buna pentru Romania.

Nu o sa aveti un soldat in fata usii apartamentului, dar vor fi masuri de preventie si un control mai bun al miscarii persoanelor. O sa puteti sa iesiti la cumparaturi si viata isi va continua drumul, doar ca va trebui sa fim mai responsabili.

Ce reprezinta stare de urgenta in Romania?

  1. Se pot inchide granitele. Se poate lua decizia ca intreaga frontiera de stat sa fie inchisa sau sa se intensifice controlul la punctele de frontiera care sunt deschise. Daca vii din Italia si nu vrei sa intri in carantina, o sa suporti rigorile legii. Nu este ceva rau in aceasta decizie. Bulgaria si Cehia au luat aceasta masura inaintea noastra si au facut foarte bine. In Cehia nimeni nu mai are voie sa iasa din tara ca sa nu mai raspandeasca coronavirusul.
  2. Accesul va fi restrictonat in anumite zone. Daca s-a dat decret ca nu mai ai voie in mall sau in club, trebuie sa respecti legea. Carantina este singura metoda, cel putin pana acum, prin care putem sa luptam cu acest virus nenorocit.
  3. Ministrul MAI are superputeri in cazul in care se instaureaza stare de urgenta. Ministrul de interne devine al doilea om in stat si poate emite ordine si ordonante militare care vor avea litera de lege si vor fi respectate de toata lumea. Legea se aplica imediat si nu mai trebuie sa treaca prin Parlament.
  4. Armata poate sa devina numarul 1 in anumite zone. Autoritatile militare pot limita sau interzice circulatia masinilor, sa efectueze razii, sa evacueze persoane, sa inchida statii de benzina, cafenele, restaurante, cluburi.
  5. Exercitiul unor drepturi si libertati fundamentale poate fi restrans, cu exceptia drepturilor fundamentale ale omului.
  6. Starea de asediu si starea de urgenta privesc situatii de criza ce impun masuri exceptionale care se instituie in in cazuri determinate de aparitia unor pericole grave la adresa apararii tarii si securitatii nationale, a democratiei constitutionale ori pentru prevenirea, limitarea sau inlaturarea urmarilor unor dezastre.

Nu trebuie sa va faceti griji pentru ca nu este sfarsitul lumii. Aceasta stare de urgenta este necesara ca sa trecem cu bine peste pandemia de coronavirus. Daca vrem sa ne imbratisam peste cateva luni, daca vrem sa mergem cu prietenii la un film sau la restaurant prin iulie, daca vrem sa iesim la un fotbal pe teren sintetic trebuie sa stam acum si in urmatoarele zile in carantina.

Se poate sa fii purtator si sa nu simti ca ai aceasta boala. Aveti grija de voi, dar in special de parintii si bunicii vostri. Sa auzim numai de bine.

You may also like...

1 Response

  1. Dana says:

    Foarte bun articolul, multumesc pentru informatie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap