Declaratia pe propria raspundere – cum o completezi

declaratia pe propria raspundere

Coronavirusul ne tine pe toti in case si iesim doar ca sa ne ducem la munca sau pentru urgente. Ca sa iesi din casa iti trebuie declaratia pe propria raspundere. Din 25 martie 2020 nu mai poti sa iesi din apartament pentru chestii banale. Poti sa te deplasezi la magazinul din apropierea blocului tau pentru cumparaturi (paine, apa, fructe, legume, carne, lactate, sapun), iar pentru asta trebuie sa bifezi punctul 2 din Motivul deplasarii care suna cam asa: asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale perosanelor si animalelor de companie domestice.

Daca ai o problema medicala urgenta si trebuie sa ajungi la medic, bifezi punctul 3 din Motivul deplasarii: asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta.

Daca vrei sa le duci parintilor mancare de Sarbatori sau cu alta ocazie, bifezi punctul 4 din Motivul deplasarii: motive justificate, precum ingrijirea/insotirea unui minor/copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dezabilitati ori deces al unui membru de familie.

Cum completezi declaratia pe propria raspundere?

In primul rand o descarci de pe stirioficiale.ro si daca ai imprimanta in casa sau la munca, poti sa scoti modelul de declaratie pe proprie raspundere. Modelul acestei declaratii este in format PDF. Apoi poti completa datele cu un pix sau stilou: Nume, Prenume, Data nasterii, Adresa locuintei (Oras, sat, strada, bloc, etaj, scara, apartament), Locul sau locurile deplasarii.

Daca vrei sa te duci si la Kaufland si la banca ING, scrii in casuta Locul/Locurile deplasarii Kaufland, ING. Apoi trebuie sa bifezi Motivul deplasarii si ai mai multe exemple mai sus. Ultimii 2 pasi sunt Data declaratiei si semnatura.

Este foarte important sa aveti un act de identitate la voi, poate sa fie un buletin, carte de identitate sau pasaport ca sa il prezentati impreuna cu declaratia pe propria raspundere politistilor sau militarilor care va vor opri in trafic. Daca faceti cumparaturi la un magazin de langa blocul vostru, polististii nu au cum sa va amendeze daca aveti toate acestea in regula.

ATENTIE: Semnatura electronica nu este valabila daca nu este oficiala. Pe declaratia pe propria raspundere trebuie sa fie semnatura ta de mana. Poti sa iei hartia cu tine la cumparaturi, la medic sau sa ii faci o poza cu telefonul mobil.

Formularul declaratiei pe proprie raspundere trebuie printat (inainte sau dupa completare) sau scris de mana, iar apoi semnat de mana, potrivit unui nou set de precizari din partea Grupului de Comunicare Strategica. Il pot semna electronic doar cei care au acest drept, nu este de ajuns imitarea semnaturii pe ecranul telefonului sau al calculatorului.

Precizarile Grupului de Comunicare Strategica

Ordonanța Militară 3/2020 prevede la art. 4 alin. (3) că “Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura”. Asta presupune faptul că documentul „ poate fi redactat/completat de pe PC/laptop în câmpurile predefinite, în formatul PDF, necesitând tipărirea și semnătura olografă a titularului. Ulterior, îl puteți fotografia și păstra în telefonul/tableta dvs. pentru a-l prezenta autorităților.

Până în acest moment, singura modalitate legală de autentificare a declarației pe proprie răspundere este semnătura olografă. Această semnătură olografă face ca, pentru acel act semnat, să existe răspundere juridică, cu tot ceea ce presupune acest lucru în situația în care persoana ar fi trasă la răspundere. În ceea ce privește semnătura electronică, ea trebuie să urmeze niște pași prealabili de validare pentru persoana care o folosește și presupune un anumit regim de utilizare.

Declarația pe proprie răspundere poate fi descărcată de pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, de pe site-ul stirioficiale.ro sau de pe site-ul STS.

Totodată, reamintim faptul că declarația pe proprie răspundere poate fi redactată integral olograf, cu preluarea tuturor elementelor din modelul declarației pe proprie răspundere pus la dispoziție”,

Daca mai ai alte intrebari legate de aceasta declaratie pe propria raspundere, poti sa folosesti cu incredere sectiunea de comentarii de mai jos si o sa iti raspund rapid.

You may also like...

2 Responses

  1. Ionela says:

    Bine ca de pe 15 mai nu o sa mai am nevoie sa completez declaratia cand cobor sa i-au o paine…

    • Mike says:

      Nu o sa avem voie sa parasim orasul fara un motiv serios, dar am scapat de declaratia pe propria raspundere si de politistii care ne pandeau pe la colturi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap