Cum se poarta corect masca medicala

masca nedicala

Sute de oameni poarta masca medicala in aceste zile si aceasta stare de fapt este o atitudine responsabila a cetatenilor, desi multi specialisti spuneau ca suntem un popor indisciplinat. Unii romani nu stiu cum se poarta corect masca medicala. Unii o poarta doar peste gura si lasa nasul descoperit, iar coronavirusul intra atat pe nas, cat si pe gura. Daca o porti doar peste gura, te protejeaza doar in proportie de 50%. Poarta masca de protectie si peste nas in orice moment.

Poate te intrebi de unde faci rost de o masca de protectie. In anumite orase, cum ar fi in Targoviste, Primaria prin mai multi voluntari a impartit masti de protectie si manusi la fiecare familie. Oamenii au trecut pe la fiecare apartament si au intrebat cate persoane stau in acea locuinta si au oferit produsele necesare luptei contra acestui coronavirus.

Daca nu gasiti la farmacie, sigur aveti un prieten sau o cunostinta care lucreaza in domeniul medical si te poate ajuta in acest sens. Magazine mari online, cum ar fi Emag, Altex vand masti la un pret acceptabil.

Cum folosesti corect masca medicala?

Dupa 15 mai 2020, se va ridica Starea de urgenta si nu va mai trebui sa semnam declaratia pe propria raspundere daca mergem la cumparaturi, la farmacie, la banca sau la parinti in vizita. Insa, masca medicala va deveni obligatorie in spatii inchise. Cu alte cuvinte, daca te duci la Mega Image, Kaufland, Auchan, la Posta Romana sa ridici un colet, etc este obligatoriu sa porti masca de protectie.

Nici eu nu eram un expert in purtarea acestui accesoriu care ma fereste de coronavirus, pana mi-a explicat un cadru medical exact cum se poarta. Masca medicala are o parte metalica, iar aceasta se pune peste nas, nu invers. Sa nu faceti greseala sa puneti partea metalica a mastii sub barbie. Apoi cu degetele apasati pe masca sa dati un contur in jurul nasului ca sa nu existe spatiu liber intre nas si masca. Partea de jos o trageti sub barbie. Cand ajungeti acasa o dati jos folosind snurul de langa ureche si nu puneti mana pe masca.

Nu o dati jos daca va vine sa stranutati pentru ca de asta o folositi. Dupa ce ajungeti acasa, sa nu o puneti langa alte masti de protectie pentru ca aceasta poate fi contaminata. O tineti separat de celelalte masti de protectie.

Alte masuri de protectie in lupta cu acest coronavirus

Daca esti la cumparaturi, stai la o distanta de 2 metri de alte persoane, mai ales la coada. Nu are rost sa ii sufli in ceafa omului in vremuri de pandemie. Sa te speli pe maini cu apa si sapun cand pleci din apartament si cand ajungi acasa de la cumparaturi. Poate esti infectat si nu ai de unde sa stii asta. Nu e vina ta daca esti infectat si nu ai simptome, dar e vina ta daca nu te speli pe maini si atingi toate fructele si legumele din magazin.

Evita sa iti atingi nasul, gura sau ochii daca nu te-ai spalat pe maini. Eu am obiceiul sa imi duc mana la nas sau la gura des, dar m-am dezvatat de acest prost obicei. Daca iti vine sa stranuti sau sa tusesti, sa o faci in interiorul cotului flexat sau intr-un servetel de unica folosinta. Vom castiga lupta cu acest virus daca suntem disciplinati si avem grija unii de altii.

Deschide usa de la intrarea in bloc cu umarul sau cu piciorul, incearca sa nu mai atingi totul cu mana. Nu mai umbla cu liftul pentru ca vei fi nevoit sa apesi pe butoane pe care au mai apasat zeci de vecini si nu stii daca este vreunul infectat. In plus, mersul pe scari face bine la sanatate si o sa ai picioarele mai puternice cand se va temina aceasta criza.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap