Recenzie Caligula de Anthony A. Barrett

caligula imparat

Caligula a fost unul dintre cei mai nebuni din istoria Imperiul Roman, iar numele intreg al acestui conducator suprem a fost Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus. A fost declarat împărat la doar 25 de ani și în prima parte a domniei părea să fie unul din conducatorii buni, a fost chiar investit cu puteri depline de Senat. Caligula era foarte respectat pentru că era fiul generalului roman Germanicus, care a dus multe războaie de cucerire, dar în același timp a fost un bun diplomat in special când legiunile de la Rin se rasculau pentru că se întârzia plata soldelor sau nu primeau întăriri.

Caligula este de fapt o poreclă care vine de la caliga, un obiect de încălțăminte al a soldaților romani. Caligula, când era copil, a devenit o mascotă a legiunilor conduse de Germanicus, iar din această cauză era văzut foarte bine de poporul roman.
Dar după primii ani în care acest împărat a făcut tot ce trebuie pentru un destin mai bun pentru poporul lui, s-a schimbat total. Unii spun că a căzut la pat din cauza oboselii datorată evenimentelor dese din viața de conducator suprem, alții că doar a jucat teatru în primii ani ca împărat. Cand și-a revenit a început să vadă dușmani sau conspirații peste tot și s-a apucat să facă epurări. L-a ucis chiar pe vărul lui, Gemellus folosind una din armele preferate din acea vreme, otrava. Lui Caligula i-au trebuit doar 4 ani ca să își desăvârșească imaginea de nebun, față de împăratul Nero care a avut nevoie de mult mai mult timp ca să devină unul dintre cei mai răi conducători din acea vreme.

Anthony A. Barrett prezintă viața lui Caligula din perspectiva scrierilor autentice din acea vreme și nu se bazează pe exagerările transmise de dușmanii lui. Întradevăr a făcut mult rău senatorilor, celor apropiați, a schimbat legi în favoarea lui, dar nu s-a culcat cu sora lui și nu și-a făcut calul senator. Deși calul lui Caligula denumit Incitatus avea cel mai luxos grajd din acea vreme. Și întradevăr a făcut o glumă cu un senator roman: Nu-i așa că te culci cu sora ta, așa cum fac și eu?
Iar senatorul a răspuns diplomat: Încă nu, majestatea voastră.

Caligula avea un umor negru greu de înțeles pentru acea vreme, dar rămâne în istorie ca unul din împărații romani cu un comportament extrem de scandalos, iar dacă vă place istoria nu trebuie să ratați această lucrare literară care face parte din Colecția Împărați Romani de la editura ALL.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap