Tactica de lupta aplicata in Airsoft

scena de lupta

Airsoft se joacă pe echipe prin păduri sau fabrici vechi. Dacă ai o tactică de luptă bine pusă la punct, iar cei din trupa ta de comando respectă ordinele și sunt disciplinați, poți câștiga fără probleme. Pentru că se aseamănă mult cu războiul dus de trupe special antrenate, în jocul cu arme Airsoft se pot aplica tactici militare de actualitate, dar și cele folosite în trecut de strategi militari capabili.

Mereu mi-a plăcut Istoria Imperiului Roman și am citit zeci de cărți despre formarea imperiului, despre luptele duse pe teritoriile din Italia sau prin toată Europa. O tactică aplicată în al Doilea Război Punic din 216 i.Hr se poate aplica și în Airsoft. Unul dintre cei mai mari dușmani ai Romei, Hannibal din Cartagina pleacă la război împotriva Romei. Cartagina era o cetate puternică din Africa, în zona în care se află orașul Alger în zilele noastre. Hannibal trece cu trupele lui printre care se aflau și elefanți de luptă africani prin munții Alpi. Și după multe lupte în acești munți cu diferite triburi băștinașe ajunge în Italia. Dintre toți elefanții de luptă, doar unul rămâne în viață-o femelă, ceilalți murind de frig. Și mulți soldați puni nu au mai apucat să lupte aproape de porțile Romei pentru că au pierit prin trecătorile din Alpi.

Hannibal câștiga 2 lupte împotriva romanilor la Trebia si Trasimeno, dar consulii Gaius Terentius Varro și Lucius Amelianus Paullus strâng peste 87.000 de soldati romani și se pregatesc de o nouă confruntare. Armata lui Hannibal nu avea mai mult de 50.000 de soldați.
În lupta de la Cannae indecizia celor 2 consuli romani și geniul militar al lui Hannibal au dus la o victorie răsunătoare pentru africani. Ca să înțelegeți exact ce s-a întâmplat ar fi bine să aruncați o privire la imaginea de mai jos. Armata romană este în albastru, iar cea africană în roșu. Hannibal își așează în centrul infanteriștii celți și hispanici în linii care nu cuprindeau foarte mulți osteni, iar la sfârșitul fiecărei linii i-a pus pe infanteriștii de elită din Libia. Astfel centrul părea foarte vulnerabil.
Dar armata romană din centru unde se află infanteria grea nu avea spațiu de manevră pentru că pedestrașii din centru erau foarte numeroși.

planul initial al bataliei de la Cannae

Cavaleria lui Hannibal era mai puternică decât cea romană, pentru că era formată din cai africani foarte rapizi și era condusă de Maharbal, unul dintre cei mai buni generali din acea vreme. În timp ce armata romană câștiga centrul luptei, cavaleria africană o învinge pe cea romană și atacă prin spatele liniilor romane de pedestrași. Trupele africane din centru se retrag grupat și în câteva ore toată armata romană este încercuită ca în poza de mai jos. 70.000 de soldați romani au pierit la Cannae, iar 10.000 au fost capturați. A fost una dintre cele mai mari înfrângeri suferite de Imperiul Roman. Această tactică de luptă este predată și acum în academiile militare din SUA. De aceea atunci când jucați Airsoft așa puteți aplica și voi strategia de retragere grupată și încercuirea adversarului.

batalia de la Cannae

Toate aceste informații le-am aflat din cartea Mândria Cartaginei – Romanul lui Hannibal de David Anthony Durham. Numele lui Hannibal evocă măreață cetate nord-africană a Cartaginei și impresionantul sau marș către Peninsula Italică, traversând Alpii cu elefanții, într-o epocă în care istoria era marcată de eroi. Fiul celebrului sufet cartaginez Hamilcar Barca, Hannibal este vârful de lance al unei familii care se dedică în întregime făuririi unui viitor nou pentru Cartagina.

You may also like...

2 Responses

  1. Cristina Marcu says:

    Imi aduc aminte ca am vorbit de 3 ori despre cartea asta si, spre rusinea mea, inca n-am apucat sa o citesc. Ma bucur ca scrii despre ea si importanta pe care strategiile de altadata se aplica cu brio si in prezent, in cazul Airsoft-ului si nu numai.

  2. Mike says:

    O sa-ti dau cartea sa o citesti. Hannibal ajunge la o cetate care era aliata cu Roma si nu putea sa o cucereasca pentru ca era fortificata si aparata bine. Dar unul dintre soldatii lui gaseste din intamplare o pestera plina de serpi. Si Hannibal arunca cu toate catapultele pe care le avea serpii peste ziduri. A doua zi cetatea s-a predat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap