Ultimul rege al Scotiei de Giles Foden

Ultimul rege al Scotiei

Ultimul rege al Scoției de Giles Foden este povestea unui doctor care, prin niște împrejurări ciudate, ajunge medicul personal al dictatorului Ugandei. Idi Amin Dada a ordonat uciderea a 400.000 de oameni și a fost unul dintre cei mai duri președinți din istoria omenirii. Cei mai mici dintre voi, care nu ați prins perioadă lui Ceaușescu, nu știți ce înseamnă o dictatură. În România, dacă ridicai vocea împotriva regimului comunist erai băgat la închisoare imediat sau trimis la muncă la Canalul Dunăre-Marea Neagră sau pe Transfăgărășan.

Și mulți deținuți politici români au murit în condiții groaznice în timpul acestui regim politic în care întreaga putere este deținută de o persoană. Se stătea la coadă la pâine, femeile mureau pentru că făceau avort în condiții nepotrivite pentru că intreruperea accidentală sau provocată a sarcinii era interzisă, curentul electric se întrerupea în fiecare zi pentru că se făcea economie, iar mâncare bună se găsea doar în București. În fiecare bloc erau cel puțin 5 turnători la Securitate(poliția secretă a lui Ceaușescu) și dacă erai luat la ochi, ăștia de la Securitate veneau în casa ta și îți căutau și în ciorbă dovezi împotriva dictatorului. Chiar și preoții erau turnători la Securitate. Nu era de glumă și lumea trăia în teroare.

Dar să revenim la doctorul din cartea Ultimul rege al Scoției. El duce o viață bună lângă Idi Amin Dada și nu își face griji de ce se întâmplă în jurul lui, deși vede și aude lucruri groaznice înfăptuite de dictatorul din Uganda. O să vezi prin ochii doctorului toată puterea unui singur om care crede că poate să facă orice și oricând. Acțiunile lui Idi Amin Dada, sub imperiul acestei dorințe, sunt concentrate pe expulzarea străinilor (inclusiv britanici, dar mai ales indieni) și pe uciderea tuturor persoanelor pe care le consideră dușmane lui sau regimului instituit de el.

A fost un dictator ciudat care a pierdut puterea pentru că a dus un război inutil cu Tanzania. A interzis muzica hippie, fustele mini, a fost acuzat de canibalism, a avut mai multe neveste, s-a declarat „ultimul rege al Scotiei”, s-a oferit mediator pentru pace în Irlanda de Nord.

Este o carte în care puterea absolută pătează, corupe și distruge destine. Cartea are 460 de pagini și am citit-o în 4 zile.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap