Economiseste energie cu un bec LED

becuri cu led

In ultimele 3 luni am renovat apartamentul in care stau. Toata mobila era veche, parchetul era denivelat in anumite zone, bucataria nu era moderna, holul arata ca o carare de munte batatorita fara nimic special, iar baia se prezenta ca pe vremea comunismului, adica gri si fara culori vii. Am luat decizia sa arunc toata mobila, sa renovez fiecare camera pe rand si am inceput cu sufrageria.
Nu totul a mers ca pe roate pentru ca au fost zile in care a plouat sau zile in care meseriasii au intarziat, iar asta e o boala veche a romanilor, dar am avut rabdare si in timp am realizat ce mi-am propus. In sufragerie, am instalat mai multe prize pentru ca erau foarte putine in tot apartamentul si stiti ca acum avem telefoane mobile care trebuie incarcate des, televizoare in mai multe camere, diferiti roboti in bucatarie, veioze sau vase de ceramica sau din alt material de calitate care lumineaza noaptea.

Urmatoare miscare a fost sa renunt la anumite lustre vechi si la becurile incandescente care consuma multa energie electrica. Am cautat pe diferite siteuri multe modele de lustre si am ales cateva pe care le-am primit acasa prin curier. Mi-am indreptat atentia si catre sursele de lumina pe care le am in casa si m-am interesat despre avantajele si dezavantajele unui bec led.

Tot ce trebuie sa stii despre un bec led

Informatiile pe care le-am strans de la prieteni care lucreaza la Dedeman si care stiu totul despre ce reprezinta un bec led economic, dar si anumite pareri de la prieteni apropiati care au becuri de acest fel in casa de foarte multi ani, le voi prezenta mai jos.

bec led economic
  1. Un bec led consuma mult mai putina energie decat un bec incandescent si nu se arde foarte repede. Am un amic care nu a mai schimbat becul de cel putin 19 luni in dormitorul lui si imi spunea ca desi a costat mai mult, in timp isi amortizeaza investitia si merita toti banii.
  2. Economisesti bani daca ai becuri led in casa pentru ca un bec incandescent, desi are o lumina foarte puternica, consuma foarte multa energie electrica, iar pe timp de iarna cand noaptea este foarte lunga si se intuneca devreme, o sa tii mult timp luminile aprinse. Daca mai pui si centrala termica care consuma si gaze naturale si energie electrica, dar si masina de spalat rufe, plus cea de vase, s-ar putea sa ajungi la sume importante pe care sa la platesti pentru facturi.
  3. Un bec led arata mult mai bine decat unul incandescent, nu vezi anumite filamente ca sa iti aduci aminte de trecut si de desing-ul groaznic care era prezent prin toate locuintele, dar in special in casa bunicilor tai. Un bec incandescent parca a ramas blocat in timp, nu vezi nicio imbunatatire a aspectului.
  4. Daca ai nevoie de lumina diferita in camerele unui apartament, atunci becurile led sunt solutia: iluminat perimetral, de avertizare sau de permanenta.
  5. Iluminatul LED confera eleganta deosebita obiectelor si amenajarii interioare a unei cladiri de birouri si este foarte confortabil pentru ochiul uman. Am vazut restaurante de prestigiu care un design deosebit, zeci de becuri de forme si culori diferite care dau o ambianta de zona industriala, dar de lux, unde lumina cade bine peste toate mesele din incinta.
  6. Ar fi bine sa stii ce fel de luminozitate vrei in camera unde ai biroul si unde lucrezi ore intregi. Acolo ai nevoie de lumina buna si poti sa pui 2 becuri de acest fel. Daca lucrezi des la laptop sau PC ar fi bine sa setezi luminozitatea ecranului in functie de orele la care lucrezi, iar f.lux este un program foarte bun pe care il folosesc de mult timp si care iti protejeaza ochii, iar cand se lasa noaptea, programul modifica luminozitatea ecranului ca sa poti sa scrii in continuare fara dureri de cap.
  7. Becurile led trebuie sa fie compatibile ca forma cu lustra pe care o ai in camera. Daca ai o lustra de la Ikea cu o forma ciudata din filmele SF, nu poti sa folosesti un bec de mari dimensiuni, cauta unul mai mic, dar care are o lumina puternica.
  8. Trebuie sa protejam ecosistemul si daca avem o alta optiune in afara de becurile incandescente, ar trebui sa ne indreptam atentia acolo. Sunt aplicatii unde becurile incandescente sunt bune, cum ar fi o lampa unde trebuie sa vezi toate detaliile unei piese de mici dimensiuni sau o lampa pentru citit, dar in alte cazuri becurile led sunt viitorul daca dorim vremuri mai bune pentru copiii nostri.
  9. Garantie mare pentru becurile led care ajunge si la 2 ani dupa ce ai cumparat becul. E important sa precizez ca o sa primesti un bec nou dupa 14 zile si ar fi bine sa ai unul de rezerva in caz ca iti trebuie pentru dormitor. La un bec incandescent nu ai garantie sau aceasta este foarte mica.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap