Cum sărbătoresc românii Halloweenul?

halloween

Halloween – o sărbătoare de import, așa cum este și Valentine’s Day. Desigur, un prilej de distracție pentru cei tineri și un motiv de blamare pentru cei în vârstă. Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul că peste 61% dintre români (conform unui sondaj din 2014) conștientizează semnificația acestei sărbători.

Iar dacă vrei să îți cumperi un costum pentru o petrecere tematică sau să organizezi o petrecere cu amicii, bazează-te pe Monily credite pentru toți românii. Pe această platforma de comparație credite rapide online o să găsești oferte de bani cu împrumut la orice oră. Așa că te poți bucura de un Halloween pe cinste anul acesta!

Românii sărbătoresc Halloween-ul sau Noaptea Strigoilor de Sfântul Andrei?

În anul 2014, doar 12% dintre românii care au răspuns unui chestionar legat de Halloween au spus că țin cont de această sărbătoare de peste Ocean. 31 Octombrie era o dată neimportantă pentru 86% dintre români, care, mai degrabă țin cont de Noaptea Strigoilor (30 Noiembrie, de Sfântul Andrei).

Astăzi, în 2019, românii sunt mult mai deschiși față de această sărbătoare americană.  Iar acest lucru se poate observa în modul în care din ce în ce mai multe persoane celebrează acest eveniment:

  • În mediul școlar (grădinițe, școală primară și gimnaziu) sunt organizate mini-petreceri tematice pentru cei mici. Desigur, astfel de petreceri înseamnă măști, costume și muzică (sunt organizate după ore);
  • Petreceri tematice private în cluburi – este genul de sărbătorire cel mai des întâlnită și prin care se marchează Halloween-ul. Cluburile din marile orașe ale României amenajează spațiile în acest sens, cu elemente cât mai înfricoșătoare, iar unii dintre cei care participă la eveniment vin costumați;
  • Petreceri în pijama de Halloween – este o modalitate specifică adolescenților români, care au înțeles să se bucure de această sărbătoare într-un fel mai aparte.

La nivel de tradiție, cu siguranță că românii pun accentul pe Sărbătoarea Morților (Sâmbăta Morților), prilej de comemorare a celor trecuți din neființă dintre rude. Această sărbătoare are loc sâmbăta (în prima sâmbătă a lunii Noiembrie) și marchează dispariția persoanelor dragi din familia celui care le comemorează. Sunt împărțite bucate, în semn de aducere aminte, alături de un pahar de vin și țuică ori altă băutură care era pe placul celor răposați.

Un obicei comun pentru națiile din Europa (România, Belgia și Austria) este aprinsul unui lumânări, candele sau lămpi pentru cei duși dintre vii (pentru a le lumina calea de dincolo). Un alt mod de sărbătorire a morților de către români este de ziua Sfântului Dumitru (26 Octombrie). În mediul rural, în această zi, oamenii se strâng în prag de seară, înalță focuri, peste care sar pentru a-și alunga frica și cinstesc amintirea celor trecuți în neființă (împart covrigi, gogoși, dulciuri ori fructe).

Ceea ce nu fac românii (în comparație cu americanii) este sărbătorirea evenimentului de Halloween cu celebrul “ne dați ori nu de dați – trick or treat”. Astfel, nu o să vedeți români costumați în diverse ființe fioroase, care să meargă din casă în casă după dulciuri, așa cum se întâmplă peste Ocean. Acest lucru înseamnă că românii și-au păstrat o parte din tradiționalism, chiar dacă o mare parte dintre aceștia au înțeles că Halloweenul nu este decât încă un motiv de bucurie pentru cei cărora le place să se distreze!

You may also like...

2 Responses

  1. Diana says:

    Super draguta pisica din poza :X

    • Mike says:

      Are ochi superbi, in plus contrastul dintre negru si portocaliu face toti banii, dupa cum spune o vorba romaneasca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap