Dezvoltarea abilitatilor artistice este o necesitate in educatia copiilor
Copiii, chiar daca au inclinatii spre stiinte si tehnica, cu abilitati evidente pentru activitati practice si mai putine care sa dovedeasca o exprimare artistica, trebuie sa isi dezvolte si latura creativa, deoarece orice proiect, oricat de tehnic, are nevoie de creativitate in gasirea solutiilor.
Cat mai timpuriu, parintii trebuie sa ofere jocuri si diverse momente in comunicarea cu copilul care sa provoace creativitatea, imaginatia si reactii inventive la diverse probleme care au nevoie de solutii.
Dezvoltarea creativitatii si a inteligentei prin jocuri
Fiecare participare la cursuri sau ateliere de creatie dedicate copiilor, chiar si celor cu varste mici este cate o caramida la educatia care se construieste in timp, pana la 18 ani, dar si ulterior. Experienta si abilitatile se contureaza pas cu pas, iar copiii vor ramane cu ceva din fiecare activitate si poate vor gasi, intr-unul dintre spatiile prin care trec, locul cel mai potrivit sa isi desfasoare profesia, pasiunea si parti importante din viata.
La scoala sau acasa, cei care se ocupa de educatia copiilor pot amenaja spatiul cat mai colorat si cu multe elemente decorative, in asa fel incat sa indrume pasii copiilor prin diverse situatii folosind stickere sau afise cu insemne sau indicatii, dar si lasand celor mici pereti sau alte zone in care sa aiba voie ”sa mazgaleasca” sau ”sa murdareasca”.
Palatele copiilor sau cursuri sustinute de diverse organizatii sunt locuri spre care multi parinti isi indeamna copiii sa mearga, iar materialele si cheltuielile facute cu micile lucrari de arta nu sunt de prisos, cu siguranta, rezultand lucrari mai mult sau mai putin reusite, dar unele merita cu siguranta sa fie inramate sau expuse la loc de cinste in casa.
Exprimarea artistica nu depinde doar de talent, se poate si invata!
Multi copii au inclinatii artistice, insa nu au un talent imediat vizibil, de multe ori comoara dintr-un om trebuie descoperita si incurajata sa se dezvolte, talentul poate fi slefuit precum un diamant pentru a ajunge intr-o forma perfecta si admirabila.
Accesul la scolile de arta depinde de posibilitatea de a desena a tinerilor care doresc sa studieze la un liceu de arta sau la o specializare artistica in mediul universitar. Chiar si pentru a studia fotografia si arta video sau pentru a avea acces la sectia de restaurare, pedagogie si alte specialitati ale artelor plastice, candidatii trebuie sa dovedeasca si stapanirea desenului. Lipsa talentului la desen nu trebuie sa fie o piedica, desi pare foarte dificila realizarea unei lucrari cu multe detalii si forme complexe, aceasta arta se poate invata, existand tehnici si linii care pot fi invatate pentru a construi imagine desenata.
Precum studiul muzicii, si educatia in artele plastice formeaza spiritul practic, analitic, modul de a vedea lucrurile din jur si viata, obiceiurile unei persoane, ajutandu-l sa isi traiasca viata la un nivel superior. Educatia artistica inseamna si studierea istoriei si a culturilor, iar cineva care a avut indrumare artistica nu va trece pe strazile unui mare oras sau loc cu vestigii de arhitectura si arta fara a aprecia frumosul locurilor prin care il duce viata.
Recent Comments