Cat a durat Razboiul de 100 de ani?

Razboiul de 100 de ani

Razboiul de 100 de ani a durat de fapt 116 ani. A inceput in 1337 intre 2 mari puteri economice si militare din acele vremuri, Franta si Anglia. Conflictul militar s-a incheiat in anul 1453 cu batalia de la Castillon.

Eduard al III-lea al Angliei dorea sa puna mana si pe tronul Frantei. Eduard al III-lea era nepotul regelui Frantei, iar acesta din urma decedase. Astfel, Eduard considera ca al este mostenitorul de drept al tronului Frantei.

Francezii l-au pus pe tron pe Philipp von Valois, un var al regelui Frantei. Cand a inceput razboiul, Franta avea o populatie de 14 milioane de locuitori si era cea mai puternica forta militara din Europa, iar Anglia avea doar 4 milioane de locuitori. Cu toate acestea, englezii au castigat cateva batalii importante la inceputul acestui conflict.

Principalele batalii din Razboiul de 100 de ani

Batalia de la Crecy a avut loc pe 26 august 1346 si in fruntea celor 2 armate se aflau Eduard al III-lea al Angliei si Filip al VI-lea al Frantei. Armata Angliei era de 10.000 de oameni si armata Frantei de 35.000 de oameni, iar alte surse spun ca in jur de 100.000 de oameni. Oricum, armata lui Eduard al III-lea era depasita numeric.

Englezii s-au folosit foarte bine de teren in aceasta batalie. Asta e prima regula daca vrei sa castigi o confruntare militara. Terenul trebuie sa fie in avantajul tau, la fel cum scrie si Sun Tzu in cartea Arta Razboiului. Englezii au optat pentru o pozitie defensiva, au descalecat si au folosit arcasii de elita. Oamenii lui Eduard al III-lea aveau arcuri lungi sau long bow care trageau cu sageti la peste 230 de metri. De asemenea, englezii au folosit pentru prima oara tunuri in batalie. In aceasta batalie se dovedeste ca puterea de foc poate invinge fara probleme numarul mare al soldatilor adversi. In acelasi timp, batalia de la Crecy a insemnat si sfarsitul cavalerismului clasic.

Batalia de la Azincourt

Batalia de la Azincourt a avut loc pe 25 octombrie 1415. Henric al V-lea al Angliei a trecut Canalul Manecii cu 11.000 de oameni si dupa un asediu de 5 saptamani a cucerit orasul Harfleur din Normandia. Jumatate din armata lui Henric al V-lea pierise din cauza bolilor si a luptelor, iar regele s-a hotarat sa se indrepte catre Calais, unde urma sa se intalneasca cu flota engleza ca sa se intoarca acasa.

La Azincourt il astepta o armata franceza numeroasa de 20.000 de oameni. Terenul ii avantaja clar pe englezi pentru ca locul luptei era pozitionat intre 2 paduri. Englezii au asteptat in defensiva, iar cavaleria franceza s-a impotmolit pe un teren plin de namol si au fost masacrati de arcasii lui Henric al V-lea. Cavalerii francezi au incercat sa rupa randurile arcasilor englezi, dar acestia din urma erau protejati de niste pari ascutiti. Aceasta strategie defensiva a fost invatata de englezi in luptele cu scotienii.

In batalia de la Azincourt au pierit 6000 de francezi si doar 400 de englezi.

Batalia de la Castillon

Batalia de la Castillon a avut loc pe data de 17 iulie 1453 intre armatele lui lui Henric al VI-lea al Angliei si Carol al VII-lea al Frantei. A fost ultima batalie din Razboiul de 100 de ani.

Daca la inceputul acestui razboi, englezii au castigat multe victorii importante, spre sfarsitul lui, francezii repurtau victorie dupa victorie. In principal datorita Ioanei d’Arc, o taranca de 19 ani, dar care a ridicat o intreaga armata, plus niste strategi militari francezi foarte buni.

Anglia mai detinea doar portul Bordeaux pe teritoriul Frantei, iar Carol al VII-lea a hotarat ca este momentul sa ii alunge definitiv pe englezi de pe terioriul lui. Francezii au invatat din bataliile pierdute si si-au facut tabara foarte defensiva. Jean Bureau, comandantul armatei franceze, a ordonat ca in jurul taberei sa se sape un sant mare de pamant, plus cateva sute de tunuri pe parapeti. Talbot, era comandantul trupelor engleze, unul dintre cei mai buni strategi militari din acea vreme.

A primit informatia ca armata franceza se retrage si chiar el a vazut un nor mare de praf. Dar nu se retrageau soldatii francezi, ci servitorii, femeile si hamalii care insotesc armata cand pleaca la razboi. Trupele engleze au fost surprinse de armata franceza care nu facuse niciun pas inapoi. Talbot a fost ucis cu un topor de un soldat francez, iar batalia de la Castillon a reprezentat finalul acestui razboi pentru suprematie dintre Franta si Anglia.

Daca aveti cunostinte de limba engleza puteti sa aruncati o privire pe cateva carti despre Razboiul de 100 de ani: Agincourt: Henry V and the Battle That Made England, The Maid and the Queen: The Secret History of Joan of Arc, Trial by Battle: The Hundred Years War, Volume 1.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap