Reguli de bun-simt

bun simt

Se mira unii si altii ca romanii nu au bun-simt, ca nu respecta regulile chiar daca sunt in plina pandemie. Educatia din familie nu este printre cele mai bune din Europa, iar educatia in scoli lasa de dorit. Cand te uiti la politicieni, indiferent ca sunt de stanga sau de dreapta, toti incalca regulile cu zambetul pe buze. Schimbarea trebuie sa vina de la noi. Doar asa o sa ne protejam parintii, bunicii, chiar si vecinii de o boala grea.

Reguli de bun-simt in timpul crizei provocate de coronavirus

Daca tusesti putin si nu stii daca e o simpla raceala sau coronavirus, ar fi bine sa te izolezi si sa nu mai iesi o perioada din casa. Poate sa faca un gest familia ta sau prietenii apropiati si sa cumpere anumite alimente de baza pentru tine. Dar daca stai singur si nu ai pe nimeni aproape, de exemplu parintii sa fie din Vaslui si tu sa stai in Bucuresti, ar fi bine sa te duci la cumparaturi la 8 dimineata cand este foarte putina lume in zona.

Poarta masca cum trebuie! Am fost intr-un taxi, eu aveam masca, soferul nu si a tusit la un moment dat. Am strambet din nas, dar asta ti se poate intampla si tie. Poarta masca indiferent unde lucrezi, mai ales in mijloacele de transport in comun. Si poarta masca pe nas, nu sub nas de parca ai fi Pinocchio.

Mi-ar placea sa vad la profil poza cu masca pe fata la Facebook la multi politicieni, cantareti, oameni de teatru sau cinema, vloggeri, ziaristi cunoscurti, oameni din televiziune, sportivi mari. Conteaza enorm puterea exemplului si cred ca ar fi un trend care ar parea cool. Sa o vezi pe Inna sau Simona Halep cu masca, parca nu ti se mai pare asa groaznic.

Stai la coada la supermarket la o distanta apreciabila fata de omul din fata ta. Nu ii mai sufla in ceafa pentru ca nu mai esti in clasa a 8-a cand dadeai lucrare la limba si literatura romana si ii suflai colegului ca sa ia o nota mare. Fii civilizat, ai rabdare, nu te baga in fata. Nu esti mai special daca nu porti masca, esti doar tampit.

Acum urmeaza cateva reguli generale de bun-simt care sunt valabile oricand.

Saluta pe toata lumea. Asta am invatat de la fratele meu. Saluta pe toti din fata blocului, chiar daca erau plini de bani sau saraci. Le arata respect si ei raspundeau la fel.

Nu intarzia indiferent ca este vorba de o intalnire amoroasa sau de afaceri. Nu este ok sa ajungi nici cu 30 de minute mai devreme, dar nici cu 20 de minute intarziere. Trimiti un semnal prost.

Suna inapoi daca ai un apel ratat. E vorba de respect, poate fi o noua afacere, o informatie care iti va schimba viata in bine. Poate e un prieten bun care are nevoie de tine.

Retine numele celor cu care vorbesti. Daca sunt femei, se vor simti aiurea sa le uiti numele si nu o sa mai ai sanse la a doua intalnire.

Pune telefonul mobil in buzunar daca ai iesit cu prietenii la un pahar de vin in oras. Ai iesit sa socializezi, sa glumesti cu ei, nu sa stai pe retele de socializare.

Da telefonul mobil pe silent daca esti la cinematograf.

You may also like...

3 Responses

 1. Elena says:

  Excelent articolul, niste sfaturi de bun simt care ar trebui sa ne fie reamintite noua romanilor mai des ;)

 2. Mariana says:

  Foarte tare articolul. Big like!

  • Mike says:

   Daca toti romanii am fi mai civilizati, am trai intr-o lume mai buna. Sa zici multumesc nu costa nimic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap