In cautarea independentei de retele de utilitati

retele de utilitati

La oras sau la sate, cheltuielile cu incalzirea casei subtiaza foarte mult bugetul unei familii in timpul sezonului rece, iar gospodarii cauta solutii pentru a avea confort la costuri decente. Insa, in unele cazuri, si incalzirea strict necesara, de cel putin 19°C poate fi costisitoare daca este prea mare casa sau daca nu este imbunatatita prin izolarea peretilor sau prin dotarea cu usi si ferestre de calitate. Pe de alta parte, lipsa retelelor de utilitati in unele zone sau chiar evitarea acestora din cauza preturilor neconvenabile pentru servicii si calitatea acestora, ori, pur si simplu, dorinta de a avea o casa care sa nu se bazeze pe obtinerea energiilor din surse externe, pentru care proprietarii nu au controlul sunt motive pentru unii sa apeleze la solutii de obtinere a apei, a energiei electrice sau a caldurii din surse independente de cele oferite prin retelele de utilitati.

Apa potabila

Cei care cauta sa cumpere un teren pentru a construi o casa trebuie sa aiba, in primul rand, in vedere o sursa de apa de cat mai buna calitate, chiar daca exista o retea de alimentare cu apa in zona. Apa de la izvor sau de la o fantana poate fi completata prin acumularea apei de ploaie in bazine special amenajate, care poate fi folosita in scopuri menajere, insa care nu este potabila fara o tratare corespunzatoare.

Incalzirea si aparatura pentru gatit

Chiar daca pare de neimaginat, fara electricitate se poate trai, insa fara caldura ar fi greu de rezistat la temperaturi sub 0°C. De asemenea, focul a fost esential pentru hrana oamenilor din cele mai vechi timpuri. Tehnologia permite insa, in zilele noastre, sa inlocuim sursele de incalzire care folosesc focul sau soba de gatit cu alte solutii.

Majoritatea proprietarilor de case, mai ales cei care locuiesc in zone in care lemnul este usor de procurat folosesc pentru incalzire centrale cu lemne sau sobe cu lemne. Iar cei care se afla in raza unei retele de gaz platesc bani multi iarna pentru a se incalzi folosind centrale sau sobe cu gaz. O soba eficienta poate fi, intr-adevar, o foarte buna sursa de caldura, mai ales pentru incaperi mici si care nu necesita incarcare frecventa cu lemne. Iar sobele in stil traditional – care combina incalzirea cu gatitul – incep sa recastige teren in case. Energia solara poate fi captata cu panouri si convertita in apa calda sau in electricitate, insa in Romania incalzirea unei case cu panouri fotovoltaice nu este posibila in mod eficient in zilele reci si intunecate, trebuie neaparat ca energia sa provina si din alte surse.

Multi dintre cei care au calculat minutios investitia si recuperarea acesteia pentru a rezolva in mod ideal problema incalzirii unei case au ajuns la concluzia ca sursa geotermala ar putea fi cea mai stabila si cea mai rentabila, in România fiind posibila asigurarea unor temperaturi intre 7-12°C, in functie de adancimea in sol la care se poate fora pentru a se folosi pompe de caldura.

Energia electrica

Natura ofera energie, iar folosirea oportunitatilor tehnologice respectând totodată mediul inconjurator este unul dintre idealurile politicilor actuale de mediu.

Pe de alta parte, este la indemana fiecaruia dintre noi sa ne limitam la consumul energetic strict necesar, ceea ce ar reduce si costurile facturilor sau, daca se alege un sistem alternativ la cel oferit de o retea de electricitate, cu cateva panouri fotovoltaice pot functiona in casa aparatele electro-casnice strict necesare, mai ales ca painea prajita se poate face si pe o plita, de exemplu. Pentru confort sporit sunt necesare mai multe astfel de panouri si chiar o sursa suplimentare de alimentare cu curent electric, dar exista si in Romania posibilitatea obtinerii unei finantari pentru sisteme fotovoltaice on grid prin programul ”Casa verde”.

Sistemul de canalizare

Deversarea apei menajere si nu numai este una dintre problemele care trebuie neaparat sa functioneze la paramentri normali intr-o gospodarie. Chiar si la tara se poate folosi o toaleta cu compost pentru a scapa de mersul in fundul curtii pentru a rezolva nevoile. Insa cea mai frecventata solutie – in zone in care nu exista sistem de canalizare – este fosa septica, dar ideala ar fi alegerea unui sistem de canalizare care sa cuprinda si o microstatie de epurare, ce va permite refolosirea apei in natura (in gradina sau deversare in apropierea casei).

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap