Furtul la romani
Băi frate, toți șefii de partide cer imperativ oamenilor lor să stea neclintiți in secțiile de vot pană la numărătoarea finală, să nu se fure voturile de la unii la alții; în acest fel se recunoaște în mod direct că furtul este în România noastră un lucru adânc înfipt în conștiința neamului.
Despre furtul in România
Acum vreo 15 ani, un profesor din Suceava a scris o carte numită: “Românii- între Păcală și Miorița” în care a explicat pe înțelesul tuturor că verbul “a fura” face parte din educația noastră timpurie de mult, nu de acum. Iată ce zice omul în carte:
“ Care sunt primele versuri pe care le invată un copil român în primii ani de viată ?’ Căteluș cu părul creț, fură rața din coteț!’ Care a fost primul joc de cărti? Păcălici! Apoi avem: ‘Ursul păcălit de vulpe’ ‘La furat de cireșe la Mătușa Mărioara’. În clasa a treia elevii au ca lectura suplimentară ‘Păcală și Tandală’ care începe chiar așa: ‘Păcală a ajuns într-un sat în care toți oamenii furau unii de la altii’. Mai târziu cineva ne fură un sărut, apoi ne fură inimă și ne căsătorim.
La nuntă nu scăpăm de un moment așteptat de toată lumea: Furtul miresei. Tot la nuntă, se cânta o piesa îndrăgita din folclorul nostru: ‘Toată lumea-mi zice lotru c-am furat un lemn din codru’. La TV comentatorul sportiv spune ‘i-a furat mingea adversarului’. Cand un meseriaș rezolvă nesperat o problemă spune satisfăcut: ‘am păcălit-o pana la urma’. Folosirea deloc rară a expresiei ‘sincer sa fiu’ arată că sinceritatea este o stare de excepție la noi. De fapt, in mod indirect, ‘ne furam căciula unul altuia’.
Are dreptate autorul, asa că au dreptate si șefii de partide; mai bine ar spune direct:” bai, nu plecați de acolo ca se ciordesc voturi”.
Text scris de Tinu Baldea pe Facebook chiar in seara Alegerilor Parlamentare din decembrie 2020
Recent Comments