Cartea este un izvor nesecat de informatie

Cartea este un izvor nesecat de informatie

o carte in Romania

Unele relatii sunt facute sa dureze o viata si nu iti trebuie o experienta prea mare ca sa realizezi acest lucru. O relatie pentru care merita sa faci sacrificii este aceea care iti alunga fricile si temerile. Iubirea se invata in copilarie ca proiectie. Noi o definim printr-o traire in functie de modul in care am primit-o sau in functie de cum am inteles-o. Relatia presupune privilegii si exclusivitati.

In uma cu multi multi ani am inceput o relatie pe care nebuna mea iubita o accepta cu drag. Am o pasiune pentru unele carti beletristica. Este un paradox faptul ca traim intr-o lume unde cu totii suntem expusi unei cantitati impresionante de text, dar auzim deseori ca tinerii nu mai citesc pentru ca literatura este plictisitoare. Sa nu uitam ca un copil care inca nu stie sa citeasca, atunci cand asculta povesti spuse de parintele lui, il ajuta sa se linisteasca si sa isi concentreze atentia asupra cuvintelor. Daca lectura are un asemenea impact asupra unui copil mic, de ce nu ar avea si asupra tinerilor?

Personal consider ca cititul ne dezvolta gandirea, creativitatea, spiritul critic si uneori ne ofera stari pe care le traim intens. In fiecare roman descoperim ceva nou si traim o noua experienta. Datorita lor putem avea un vocabular mai bogat, o cultura generala mai dezvoltata, putem evolua moral si intelectual. Ele ne sensibilizeaza sufletul si as putea spune chiar ca ele sunt fauritoare de personalitati. Imbunatatiri in urma lecturii se vor cunoaste la nivelul abilitatilor noastre de concentrare, capacitatii de atentie, cunostintelor, exprimarii emotiilor, a imaginatiei cat si a empatiei. Fiecare manuscris lasa o urma asupra personalitatii noastre. Cartile ne pot schimba dispozitia emotionala. Am stat de zeci de ori cu sufletul la gura pentru un personaj. Privesc cu admiratie un om care citeste, indiferent ca are o carte pe suport fizic sau alege carti online.

La sfarsitul anului trecut s-a aprobat proiectul legislativ numit “Pactul pentru carte” fiind publicat in Monitorul Oficial in 3 ianuarie 2019. Proiectul care va face din 2019 Anul Cartii in Romania. Acesta vine in intampinarea necesitatii promovarii lecturii pentre tineri si care va prilejui organizarea de evenimente culturale. Astfel ca se propune lansarea unui program la nivel national „Romania Citeste”, care presupune promovarea lecturii in scoli prin intalniri cu diverse personalitati publice cat si voluntari care sa le citeasca copiilor fragmente din operele literare. La final acestui an, sper sa putem spune linistiti ca acum da, într-adevar, Romania citeste... un pic mai mult decat anul trecut.

3 thoughts on “Cartea este un izvor nesecat de informatie

    1. Cand aud pe cineva ca nu are timp sa citeasca, stramb din nas. O ora pe zi poti sa arunci privirea pe o carte si sa iti imbogatesti cunostintele despre istorie, arta, economie, filozofie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.