Se pot face bani cu fier vechi?
In perioada cand am cumparat centrala termica, a trebuit sa renuntam la vechile calorifere din fonta, de pe vremea comunismului. Caloriferele erau foarte grele, mai ales cel din sufragerie care era foarte mare. Am avut nevoie de 4 barbati in putere ca sa ducem toate caloriferele din camere pana la parter, pe scari pentru ca liftul nu mai functiona in bloc de peste 8 ani. Pana atunci nu stiam ce pret se cere pentru asa ceva, cate tipuri de deseuri feroase exista, cat de mare este aceasta ramura a economiei, nu stiam ca se face export pe bani buni cu asa ceva. Am aflat mai multe lucruri de la omul care s-a ocupat de cantarirea caloriferelor noastre, cel pe care il stiam din cartier de ani buni pentru ca lucra la un asemenea centru de colectare si eram vecini de bloc. De la el am aflat mai multe despre deseuri feroase sau reciclare fier vechi, informatii pe care o sa le citesti in acest articol.
Totul despre fier vechi
Cat timp am cantarit caloriferele si am vorbit despre viata din cartier, omul mi-a explicat mai multe despre acest domeniu. Sunt multe deseuri casnice pe care le aduce lumea la un centru de colectare si sunt reprezentate de tabla veche de pe casa, garduri de metal care au fost schimbate, furnituri metalice adica balamale, cuie, arcuri, incuietori, dar si jucarii de metal sau scule care nu mai sunt bune gospodarului.
O alta categorie de deseuri feroase este repezentata de aparatura scoasa din uz. Un frigider il poti schimba o data la 15 ani, dar o masina de spalat rar rezista peste 10 ani in uz pentru ca se spala multe rufe murdare, mai ales intr-o familie mare. Centrala termica este destul de scumpa si nu o schimbi rar, dar anumite aparate de bucatarie iesite din uz sau un aragaz vechi le poti cumpara noi la un pret bun. Dar cu cele vechi ce faci pentru ca trebuie sa scapi de ele? Le duci la un centru de colectare sau cauti pe google si gasesti firme care au oameni specializati si le ridica de acasa fara sa te mai chinui tu sa le cari.
Sunt si multe deseuri din mijloacele de transport cum ar fi autoturisme, camioane, autobuze, tractoare. Ati vazut des la stiri ca o data la cativa ani, primariile din orasele mari sau mici schimba mijloacele de transport si aici ma refer in special la autobuze pentru ca nu poti sa iti bati joc de locuitori si sa faci transport public cu mijloace de transport de acum 50 de ani. Iar cu vechile autobuze care sunt scoase din uz trebuie sa face ceva ca sa le valorifici.
Alte deseuri provenite din alte utilizari durabile sunt valoroase pentru ca fierul folosit in constructia lor, dar si alte metale sunt in cantitati mari. Aici ma refer la avioane scoase din uz, locomotive de tren care cantaresc cateva tone, barci de mici dimensiuni sau chiar vapoare care valoreaza enorm, conducte scoase din uz si care in trecut transportau petrol, care poate se intind pe zeci de km, conducte de caldura sau apa rece din orase sau capace de canalizare care cantaresc mult.
In Romania se construieste mult, se fac blocuri in zonele unde odata erau zone pline de verdeata, pe campuri unde acum 30 de ani cresteau ciulini acum se construiesc vile cu etaj, iar lumea inca mai investeste intr-o casa sau intr-un apartament. Multe deseuri feroase sunt reprezentate de elemente de rezistenta, fier beton sau profiluri de metal, poduri metalice, grinizi si platforme si multe altele.
In industria otelului, care era una dintre cele mai puternice in Romania, la ora actuala au mai ramas doar cateva ramasite din vechile turnatorii de otel, sunt mai multe tipuri de deseuri. Unul din ele se numeste intern si rezulta din diferite etape de elaborare, turnare sau forjare a otelului (otel solidificat in palniile si retelele de turnare, in orificii, in oalele de turnare, lingouri incomplete sau defecte). Altele sunt deseuri de uzinare
care rezulta la transformarea in produse finite din semifabricate laminate la cald sau la rece, din piesele turnate sau forjate.
Dar indiferent de unde provin deseuri feroase, aceasta ramura a economiei care se ocupa de strangerea lor si apoi trimiterea la export se bazeaza pe orice centru de colectare deseuri din toata Romania. Iar sumele care se invart in aceasta lume care nu pare spectaculoasa sunt de zeci de milioane de euro pe plan national.
Mereu auzi oameni care se ocupa de strans fier vechi, altii il colecteaza si fac bani frumosi din asta pentru ca lumea este intr-o continua schimbare, iar ce este invechit nu trebuie aruncat, ci reciclat. O masina nu o poti tine zeci de ani pentru ca pui siguranta familiei in joc, la fel este valabil si cu un aragaz foarte vechi. Vechiul face loc noului si asta e de cand lumea.
Recent Comments